måndag 20 juni 2011

Chokladripplade minipavlovor med jordgubbar

Idag har jag provbakat två efterrätter till midsommar. Har bara hunnit smaka ena, men har nog redan bestämt att det blir den. Receptet är till fyra minipavlovor, men kommer göra 8 av det istället, då det kommer vara en liten dessertbuffé.

Chokladripplade minipavlovor med jordgubbar
  • 2 äggvitor
  • drygt 1, 3 (125 g) strösocker
  • 1/2 tsk vitvinsvinäger
  • 1/2 tsk vaniljextrakt
  • 1/2 tsk majsmjöl
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 msk florsocker
  • 150 g jordgubbar
  • 100 g smält mörk choklad, som fått svalna

Värm ugnen till 100 grader. Klä en stor bakplåt med bakplåtspapper. Se till ha världens sötaste assistent vid din sida!
Vispa med elvisp äggvitorna till styva toppar i en skål. Ett tips är att det är klart när visparna kan stå i vitorna.


Vispa sedan i sockret, lite i taget, tills du får en tjock och glansig marängsmet och allt socker har lösts upp. Blanda i vinäger, vaniljextrakt och majsmjöl med en metallsked. Gör fyra rundlar av smeten på bakplåten. Gör en grop för grädden i mitten av varje rundel med baksidan av ett skedblad.


Grädda i ugnen i 45-50 minuter. Stäng sedan av och lämna marängbottnarna i ugnen tills de har svalnat helt.

Vispa med elvisp grädden tillsammans med florsockret till mjuka toppar i en ren skål och rena vispar. Självklart måste du provsmaka grädden för att se att den går att servera. Grimasera gärna vid intagandet.


Ta ut marängbottnarna ur ugnen, för över dem på fyra tallrikar och fördela vispgrädden i groparna i mitten. Fördela jordgubbarna jämnt mellan pavlovorna, ovanpå grädden och ringla sedan över den smälta chokladen. Ännu en gång måste du provsmaka, hur vet du annars att jordgubbarna inte börjat bli dåliga?


Jag valde att grovhacka en del av jordgubbarna och blanda i dem i grädden, tror att det lättade upp smaken lite och att det annars hade blivit lite väl mastigt. Slutresultatet blev detta:


____
Today me and Alva made some mini pavlovas. They tasted delicious and Alva was the cutest little kitchen assistant ever :-) Want the recipe? Leave a comment and I will translate!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar